Hoofdstuk 4.1: Introductie MVO

Paragraaf voortgang:

Het volgende is te lezen in een artikel van de Volkskrant: “Het gebrek aan aandacht voor milieuvriendelijke, fair trade geproduceerde kleding in modespecials is echt een gemiste kans. Het is goed mogelijk om er actueel en stijlvol uit te zien en tegelijkertijd rekening te houden met duurzaamheid. Dat is bijvoorbeeld een kwestie van kiezen voor kwaliteitsproducten die lang mee gaan, voorzichtig wassen en afdankertjes (laten) recyclen. Ook investeren in tijdloze basics loont: aangezien de gemiddelde modetrend één tot drie jaar duurt, kan je van een pencil skirt, of jeans gerust decennia plezier hebben. En wie daarbij bewust kiest voor kleding die past bij postuur & persoonlijkheid, ziet er ook nog eens beter uit dan modeslaven die zich klakkeloos hullen in de laatste trends – of dat nu souavebroeken, leggings of sleehakken zijn.”

Katoen: Er zijn verschillende redenen om katoen voor een T-shirt te gebruiken namelijk ; Katoen heeft een goede vochtopname en is huidvriendelijk , zodat gedurende het dragen van het T-shirt je lichaamsvocht wordt opgenomen en je een droog gevoel houdt.

Katoen groeit in ongeveer 80 landen, op zo’n 33 miljoen hectare landbouwgrond, wat ongeveer overeenkomt met 25% van het bewerkbare land op aarde. Ongeveer 50-100 miljoen boeren verbouwen katoen en waarschijnlijk meer dan een biljoen mensen verdienen hun inkomen op een of andere manier gerelateerd aan katoenen textiel; alles inbegrepen. Katoen is het meest belangrijke natuurlijke vezel, goed voor 2/3 van alle natuurlijke vezels. 

Om de productie van de katoen op te voeren wordt er op grote schaal gebruik gemaakt van genetische manipulatie van katoen met alle gevolgen van dien. Wij gaan proberen een bijdrage te leveren aan een beter milieu door gebruik te maken van organische katoen.

Wij bieden niet alleen biologisch katoenen kleding, maar wij zorgen en denken ook aan Mens & Planeet tijdens alle stappen binnen onze werkzaamheden.

Wij helpen constant mee aan het terugdringen van materiaalgebruik en hergebruiken dit zoveel mogelijk. Zo gebruiken wij bijvoorbeeld bewust FSC gerecycled papier voor onze labels en een gedeelte van de verpakking. Het bedrukken wordt gedaan met inkten op waterbasis. We besparen zoveel mogelijk op plastic bij het verpakken en hergebruiken dit allemaal. Er wordt gebruik gemaakt van groene stroom en waar nodig compenseren wij de CO2 uitstoot.

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) is in de afgelopen decennia een van dé speerpunten geworden voor de Nederlandse kleding en textielsector. Op dit gebied zijn er diverse successen geboekt. Helaas doen misstanden zich nog steeds voor. De textielsector is wereldwijd enorm competitief  en complex. Nederlandse kleding en textielbedrijven zijn zeker welwillend, maar hun rol en invloed binnen de markt is ontoereikend om alle misstanden op te lossen die zich voordoen in de keten.  Doel van deze initiatieven is onder meer het tegengaan van overwerk, kinderarbeid, uitbuiting, discriminatie en het promoten van veilige werkomstandigheden.

De kleding industrie wordt vaak in verband gebracht met kinderarbeid en verschrikkelijke arbeidscondities voor de werknemers. Wij geven om de werknemers en hun arbeidscondities, daarom bieden wij fair-trade producten die zijn gemaakt in gecertificeerde fabrieken in India.

Om onze case en USP te onderbouwen is het noodzakelijk goed geïnformeerd te zijn en dit op een heldere korte en transparante manier aan onze klant en aan de winkel over te brengen.

Opdracht 4.1.1: Zorg ervoor dat we in een korte presentatie inzicht krijgen in :

  • De problemen bij de katoen industrieën de misstanden bij de arbeidsomstandigheden.
  • Welke partijen , instellingen zijn wereldwijd actief om hierin verandering aan te brengen.

Wat doet onze partner Hein Voss van H3P Motives omtrent dit vraagstuk?

Welke winkels in Nederland verkopen meer dan 25% van hun collectie met biologische katoen en een Fair-Trade label?

Opdracht 4.1.2: Onze producten (Re5 kleding) zijn duurzaam geproduceerd met respect voor mens, dier en omgeving. Op welke wijze moeten wij de boodschap van Re5 naar het publiek overbrengen?

  • Dit kan zijn door een uiting op het product (print, label)
  • Informatie verspreiden op de verpakking.
  • Mogelijkheden om middels de media ons concept te uiten
  • Presentatie uitingen in de winkel (poster – Polo-shirt meubel)

Zet alle opdrachten in werkdocument 1 (zie upload). Als je klaar bent dan upload je het document weer met behulp van onderstaande link.

Back to Top