Hoofdstuk 24.2: Voorbereiding finale-avond

Paragraaf voortgang:

De finaleavond vormt de informele afsluiting van het lesprogramma Mahatma “Be the Change”. De studenten presenteren hun behaalde resultaten en worden hiervoor door een jury, maar ook door alle aanwezige familieleden en vrienden beoordeeld.

Aan het eind van de avond is het volgende duidelijk:

  • Welk team de meeste punten heeft gescoord en de CCC-trofee ontvangt
  • Hoeveel winst er is behaald met alle teambedrijven gezamenlijk
  • Naar welk goed MVO-doel 50% van de behaalde winst wordt uitgekeerd

De organisatie van de Finaleavond is in handen van de school zelf (docenten?). Uiteraard wordt er zoveel mogelijk gedelegeerd naar de studenten zelf. Belangrijke aandachtspunten zijn planning, communicatie en uitvoering

Planning: Belangrijk is om, voorafgaande aan de start van het lesprogramma Mahatma, al een datum te vinden voor deze Finaleavond. Deze avond dient redelijk aan te sluiten op de laatste Mahatma-lesdag (bij voorkeur op dezelfde dag als de laatste “Mahatma-dag” / les 24).

Tip: Einde dag is het vaak het beste tijdstip (17 tot 19 uur).

Communicatie: In de aanloop naar de finaleavond toe is het volgende van belang:

  • Communicatie richting studenten: alle studenten moeten van het begin af aan weten dat deze finaleavond er aan zit te komen. Daarnaast is het zinvol om hen hieraan regelmatig te herinneren.
  • Communicatie richting Algemeen Directeur: van elk teambedrijf is de Algemeen Directeur primair verantwoordelijk voor deze finaleavond.
  • Communicatie richting ouders/familie/vrienden: De ouders/familie/vrienden worden minimaal 6 weken tevoren uitgenodigd voor deze Finaleavond. Een herinnering volgt 2 weken voorafgaand aan de avond zelf.

Uitvoering: De leerlingen worden beoordeeld op (a) fysieke presentatie (overzicht van Polo-shirt ontwerpen, mood board, brochure etc.) en (b) visuele presentatie (een pitch van maximaal 2 minuten waarin ze laten zien wat ze hebben bereikt/geleerd).

De jurering vindt plaats door de bezoekers zelf. Zij hebben totaal … punten te verdelen. Dit kan gerealiseerd worden door bij binnenkomst per student elke familielid/vriend/vriendin 9 gekleurde stenen/knikkers te geven (3 blauw, 3 rood, 3 groen).

Deze stenen/knikkers mogen ze na de presentaties/pitches verdelen over de diverse teambedrijven (behalve aan het teambedrijf van hun eigen kind/broer/zus/kleinkind/vriend/vriendin). De mogelijkheden zijn:

  1. De beste fysieke presentatie / stand (blauw)
  2. De beste visuele presentatie / pitch (rood)
  3. Het beste MVO-doel waarnaar 50% van de behaalde winst wordt uitgekeerd (groen)

Als alle stenen/knikkers zijn verdeeld dan worden de resultaten geteld. Een professionele jury (2-3 personen) ontvangt de uitslag (50%) en combineert dit met haar eigen beoordeling (50%).

De winnende teamleden ontvangen de Clean Clothes Club Trofee.

Opdracht 24.2.1: Bereid jullie voor op de finale-avond:

  1. Maak een fysieke presentatie/stand op een tafel, marktkraam o.i.d. waarop jullie al jullie producten kunnen laten zien die je tijdens het lesprogramma hebt ontwikkeld. Laat duidelijk zien voor welk MVO-doel jullie hebben gekozen.
  2. Maak een visuele eindpresentatie/pitch van maximaal 2 minuten die je als team geeft (Powerpoint, Prezi, video, of iets dergelijks).
Back to Top