Dag 1: Idee generatie

Onderwerp voortgang:

Alle studenten zijn ingedeeld in teams van minimaal 2 en maximaal 5 studenten. De opdracht is om met het team een innovatie te bedenken in de Lucht- en Ruimtevaart. Dit kunnen jullie breed zien. Van nieuwe toepassingen met drones tot en met het opzetten van expedities naar Mars.

Om te komen tot deze innovaties gaan we vandaag door de volgende stappen:

Stap 1: Probleem/ambitie: Alles start met het oplossen van een probleem en/of het invulling geven aan een ambitie.

  1. Welke problemen zijn er in de Lucht- en Ruimtevaart? Maak een lijst met problemen, groot en klein. De methode die je hiervoor gebruikt is de volgende:
    1. Ga apart van elkaar zitten en vul deze vragenlijst in
    2. Klaar met invullen? Ga dan samen zitten met het team en bespreek de resultaten.
  2. Welke problemen zouden jullie graag oplossen? Kom tot de drie belangrijkste problemen/ambities waar jullie een oplossing voor zouden willen vinden. Voorwaarde is wel dat het probleem dat jullie benoemen zeer concreet is. Dus niet; “de beveiliging op Schiphol moet worden verbeterd”. Maar wel: “wat kunnen we er aan doen om te voorkomen dat terroristen met een bom-auto de terminal inrijden”.
  3. Welk probleem van deze drie is (a) het meest concreet? (b) spreekt jullie het meeste aan en (c) is het meest innovatief? Zet dit probleem in het midden op het grote vel papier dat jullie hebben gekregen.

Stap 2: Oplossing: Om te komen van probleem naar oplossing worden de volgende acties doorlopen:

  1. Mindmap: jullie maken een mindmap op het grote vel papier dat jullie hebben ontvangen. Jullie probleem/ambitie staat in het midden. Nu gaan jullie diverse oplossingen bedenken en deze verbinden aan jullie probleem/ambitie. Weet je niet hoe je een mindmap moet maken? Kijk dan naar deze video.

Stap 3: Innovatie

 

Back to Top