So, Just Do It

DreamStorm san-fran

“We do not remember days, we remember moments” ,aldus Cesare Pavese. Een quote die mijn avontuur kan beschrijven. Het avontuur van 2014, stage in San Francisco. Geweldige momenten die ik niet had kunnen bedenken toen ik het vliegtuig instapte om de plas over te steken. Veel leermomenten waarvan ik nog dagelijks de vruchten pluk. Maar wat houden deze leermomenten exact in? Hieronder zullen twee concrete voorbeelden volgen.

 

Wees de baas van jezelf

Klinkt logisch. Is dat het ook? Doe jij het ook? Een lastige gesloten vraag, met een makkelijk antwoord. Egoïsme is een menselijk karaktereigenschap, wat in de volksmond een negatieve lading heeft. Egoïsme in andere zin is het zorgen voor uw eigen welzijn, waar ik op dit moment over schrijf. Wees maar iets egoïstischer voor uzelf. Zorg wel voor evenredige bevrediging, maar blijf zelf de buschauffeur van uw eigen leven. Zorg dat je zelf de keuzes maakt, rationeel beargumenteerd of op intuïtie. Laat je leven niet leiden door andere normen en waarden. Doe waar je plezier in hebt, waar je passie voor hebt, waar je energie uithaalt, en doe dat met volle teugen. Leef je eigen leven, zonder de realiteit van onze globaliserende wereld uit het oog te verliezen. Lees de krant om wereldwijd kansen te spotten, kijk televisie om verhalen, en opinies, van mensen aan te horen en luister radio om actief discussies te volgen en zo je mening te vormen. En ben je nou egoïstisch?

 

Pitch

Pitchen in San Francisco is een flinke plas verschil, in vergelijking met de Oer-Hollandse aanpak. In het algemeen gelden dezelfde regels, maar wordt aan het begrip ‘overtuigen’ een zeer andere invulling gegeven. De show stelen of polderen, een wezenlijk verschil. Durf u scherp verbaal uit te drukken, zonder het publiek onheus te bejegenen. Maak het leven is extreem, zoek eens de grenzen op. Zeker als deze uitdagingen tot voldoening leiden. Wie heeft u immers verteld dat u niet naar San Francisco kan? Wie heeft u wijs gemaakt dat uw idee, of bedrijf, niet gaat slagen?

 

Hoe nu verder?

Naast in Amerika een rijker beeld gecreëerd te hebben van cultuur, durf & ondernemerschap, vraagt de werkelijkheid om een plan voor de toekomst. Naast het standaardverhaal dat de rugzak die je meedraagt groter is geworden, stel ik de vraag altijd aan anderen & mijzelf, “Wat heb je nou écht (concreet) geleerd?” Geen subtiele, maar oprechte vraag, die ik graag antwoord met bijvoorbeeld de twee voorbeelden hierboven. Met de wetenschap dat je alleen aan de toekomst iets kan veranderen, volg ik Dr. Seuss:

 

“Don’t cry because it’s over, smile because it happened.”

 

So, just do it!

 

Back to Top