Les 1: Ons teambedrijf

Rocketboy-dreamstorm

Achtergrond: Ondernemerschap wordt steeds belangrijker. De baan voor het leven ligt ver achter ons. Jongeren moeten om kunnen gaan met verandering en onzekerheid. Ondernemende vaardigheden zoals lef, creativiteit, en doorzettingsvermogen helpen jongeren om zich zowel op persoonlijk als zakelijk gebied te ontwikkelen.

Introductie: Dit lesprogramma Mahatma “Be the change’’ is een introductie voor ondernemerschap. In korte tijd ontdek je (a) wat ondernemerschap is en (b) of dit iets is dat bij jou past. De methodiek die hierbij wordt gebruikt is “leren door te doen”. Wekelijks een opdracht waar je in teamverband zelfstandig mee aan de slag gaat.

Leider van de dag: je werkt de meeste tijd in teamverband aan verschillende opdrachten. Tijdens elke les is één van de teamleden de “Leider van de dag“. Lees in bijgaande link wat er van jou wordt verwacht als jij de leider van de dag bent.

Competentie van de dag: elke lesdag staat er één competentie centraal. Het is vooral aan de leider van de dag om hier aandacht aan te besteden. Kijk naar bijgaande link om meer informatie te vinden over de verschillende competenties verbonden aan dit lesprogramma.

Doelstellingen: Voor de les van vandaag hebben we een aantal concrete doelstellingen;

  1. Overzicht krijgen over het totale programma: wat zijn de leerdoelen en waar moet je aan voldoen om voor dit lesprogramma te slagen?
  2. Het vormen van een teambedrijf met minimaal 4 en maximaal 5 studenten + het verdelen van de rollen/taken over alle teamleden + het bedenken van een naam voor het eigen teambedrijf.
  3. Het maken van een individuele 0-meting om jouw persoonlijke startniveau te bepalen.

Inhoud: De ondernemer Rolf komt langs om, samen met de docent, de kickoff te verzorgen van dit lesprogramma Mahatma. Alle studenten krijgen te horen hoe het programma in elkaar zit en wat er van hen de komende 24 weken wordt verwacht. Teams worden gevormd en rollen/taken worden onderling verdeeld.

Alle studenten ontvangen een A4 met daarop de basisinformatie van de opleiding. Er zijn 2 E-learning programma’s:

  1. Mahatma Individueel: iedere student kan zelfstandig inloggen met zijn of haar eigen inlog en wachtwoord.
  2. Mahatma Team: elk team kan zelfstandig inloggen met hun eigen inlog en wachtwoord.

Punten: Teams kunnen punten scoren. Zie bijgaand overzicht. Deze punten worden aan het eind van de les uitgereikt/toegekend. De docent houdt wekelijks de score bij.

Schermafbeelding 2015-08-28 om 12.19.25 PM

 

Als je als team alle hoofdstukken van deze les hebt afgerond dan kun je jullie werkdocument uploaden met behulp van de upload link. Deze verschijnt vanzelf op het moment dat alle hoofdstukken “op groen staan”.


Back to Top