1. Ondernemerschap: Waarom?

Ondernemerschap wordt steeds belangrijker. De baan voor het leven ligt ver achter ons. Jongeren moeten om kunnen gaan met verandering en onzekerheid. Ondernemende vaardigheden zoals lef, creativiteit, doorzettingsvermogen en verantwoordelijkheid helpen jongeren om zich zowel op persoonlijk als zakelijk gebied te ontwikkelen. Ondernemerschap als middel, niet als doel op zich!

Maar ook van de school zelf wordt ondernemend gedrag verwacht. Inspelen op nieuwe ontwikkelingen, met docenten die proactief zijn, in een leeromgeving die inspireert en stimuleert. In een dergelijke ondernemende cultuur is het voor de docenten aantrekkelijk om te werken en voor de leerlingen/studenten leuk om te leren!

unesco

Onder ondernemerschap verstaan wij het vermogen om ideeën in daden om te zetten. Het omvat creativiteit, innovatie en het nemen van risico’s, alsook het vermogen om te plannen en projecten te beheren en om doelstellingen te verwezenlijken. Een ondernemende houding helpt iedereen in het dagelijks leven thuis en in de maatschappij, het helpt werknemers zich bewust te worden van hun arbeidsomgeving en kansen te grijpen en is de basis voor meer specifieke vaardigheden en kennis die ondernemers nodig hebben voor sociale en economische bedrijvigheid.’ Onze visie sluit aan bij de definitie van ondernemerschap zoals deze wordt gehanteerd door de Europese Commissie.

De Europese Unie is een grote ‘fan’ van ondernemerschap. Hier een kort citaat van een onderzoek uit 2009“…… the benefits of entrepreneurship education are not limited to boosting start-ups, innovative ventures and new jobs. Entrepreneurship is a competence for everyone, helping young people to be more creative and self-confident in whatever they undertake. The Recommendation of the European Parliament and the Council of 18 December 2006 on Key Competences for Lifelong Learning3 identifies the ‘sense of initiative and entrepreneurship’ as one of eight key competencies to be instilled at all stages of education and training”.

Uitgaande van de EU-definitie van ondernemerschap (het vermogen om ideeën om te zetten in daden) gaat u zich nu kort verdiepen in wat ondernemerschap kan betekenen:

  1. Voor uw leerlingen
  2. Voor u als docent / sectie / team
  3. Voor de school waar u werkt

Daarnaast kan ondernemerschap uiteraard ook wat betekenen voor u als persoon. Daar gaan wij in deze Train de Trainer niet al te veel op in.

 


Back to Top