Opdracht 6: Kostprijs calculatie

Onderwerp voortgang:

kostprijs calculatie

 

Deze opdracht wordt in de les Economie uitgevoerd

Als je een restaurant runt dan is het belangrijk dat je weet wat het kost om een menu te maken. Op basis hiervan kun je bijvoorbeeld de verkoopprijs samenstellen en uitrekenen hoeveel menu’s je moet verkopen om winst te gaan maken.

Belangrijke aspecten hierbij zijn:

  1. BTW: je berekent alle bedragen uit exclusief BTW. Als je bijvoorbeeld vlees of zuivel koopt in de supermarkt dan is dit inclusief 6% BTW. Stel je koopt voor € 18,50 aan boodschappen. Het bedrag exclusief 6% BTW is dan 18,50 : 1,06 = € 17,45
  2. Marge/opslag: als restaurant is het belangrijk dat je verdient aan de menu’s die je verkoopt. Gangbaar (voor een gemiddeld restaurant) is dat de inkoopkosten van de ingrediënten 28% bedragen van de verkoopprijs. Dit houdt in dat de verkoopprijs gelijk is aan 3,5 keer (= 100% / 28%) keer het totaal van de inkoopkosten (opslag percentage van 350%). Bijvoorbeeld; als de kostprijs (inkoop ingrediënten) voor het maken van een menu € 8,43 is. Dan is de verkoopprijs 8,43 x 3,5 = € 29,50

 

meijn_hbrIn deze opdracht gaan jullie aan de slag met het berekenen van de kostprijs voor het 3-gangen menu dat jullie in Opdracht 5 hebben bedacht. Klik op Opdracht 6 en ga aan de slag. Je kunt gebruik maken van de Grondstoffen prijslijst als basis voor het maken van de berekening.

Back to Top