Opdracht 4.2 Marketing & Verkoop

Hoe komt een bedrijf aan zijn klanten? En wat moet er allemaal gebeuren om een potentiële klant te brengen van interesse naar aankoop? Het AIDA-model geeft inzicht in het proces dat wordt doorlopen van prospect naar klant. Klik op onderstaande link dat verwijst naar een artikel op internet of kijk naar deze uitleg.

Hieronder een voorbeeld van hoe AIDA kan werken in de praktijk. Stel je hebt een telefoon ontwikkeld die zichzelf kan opladen door hiermee te schudden (zie deze link). Hoe zorg je er voor dat er:

  1. Attention: de eerste stap is dat potentiële klanten jouw nieuwe telefoon ontdekken. Dat ze weten dat deze telefoon bestaat! Dit kun je doen door bijvoorbeeld advertenties te plaatsen op radio, tv of internet.. Maar wellicht kun je er ook voor zorgen dat een filmster met jouw telefoon rond gaat lopen. Dat werkt ook goed om aandacht te krijgen.
  2. Interest: vervolgens is het belangrijk dat iedereen die af weet van jouw nieuwe product hier ook interesse in krijgt. Soms kun je gratis artikelen geplaatst krijgen. Vooral als je gebruik maakt van een nieuwe technologie. Maar je kunt ook gerichte Facebook advertenties plaatsen (klikken indien interesse).
  3. Desire: stel, de potentiële klant wil een stap verder. Hij gaat zich orienteren op de markt om te zien wie dit soort producten allemaal aanbieden. Wat zijn de kosten? Wat krijg je er voor terug?
  4. Action: de potentiële klant heeft zijn keuze gemaakt. Hij wil het product gaan aanschaffen in de fysieke winkel of online. Je moet nu zorgen dat je goed vindbaar bent zodat iedereen die dit wil het product bij jou klant gaat worden.

 

Wil je meer weten over AIDA? Klik dan op deze link.

 

Tip: Het team kan zich opsplitsen. Eén sub-team gaat aan de slag met opdracht 4.2. Het andere sub-team werkt aan opdracht 4.1 (Organisatie).

Opdracht 4.2: Vul bovenstaand AIDA-model in voor jullie product/dienst/bedrijf. Leg uit op welke wijze jullie nieuwe klanten naar binnen halen voor jullie TeamBedrijf. Vul het AIDA model in op het DreamStorm Canvas.

 

 

 

Back to Top