4.1 Verdienmodel

Paragraaf voortgang:

 

Hoe verdient een bedrijf nou écht zijn geld? Wat is het geheim van een succesvolle ondernemer en welk verdienmodel ligt daaraan ten grondslag? 

Er zijn veel verschillende mogelijkheden om geld te verdienen. Over deze zogenaamde “verdienmodellen” lezen jullie in deze link meer.

Ter informatie: dit is geen complete lijst! Er zijn nog meer verdienmodellen, maar onderstaande voorbeelden komen wel het meeste voor.

1. Verkoop van goederen

De bekendste en meest voorkomende manier om geld te verdienen is goederenverkoop. Dit kunnen auto’s zijn, kleding, etenswaren, elektronische apparatuur, boeken, meubelen etc. Om dit verdienmodel toe te passen heb je in principe een winkel of webshop nodig, maar het kan bijvoorbeeld ook op de markt.

2. Uurtje factuurtje

Voor veel ondernemers is het een beproefd recept: je krijgt betaald naar het aantal gewerkte uren. Denk aan een accountant die een jaarrekening voor een ZZP’er opmaakt, een advocaat die een verdachte bijstaat, een loodgieter die een toilet repareert of een tekstschrijver die een verhaal of persbericht maakt.

3. Abonnementenmodel

Klanten krijgen toegang tot jouw dienst of product door middel van een periodieke betaling. Een abonnement geeft de klant niet alleen een bepaald gemak, maar ook de zekerheid van een dienst. De ondernemer heeft gegarandeerd inkomsten: je weet precies hoeveel omzet je kunt verwachten en je hebt de inkomsten al binnen voordat je het product of dienst hebt geleverd.

4. Advertentiemodel

Veel websites zetten al hun content online voor de bezoekers. Ze hanteren geen betaalmuur, maar verdienen hun geld met advertenties. Andere partijen betalen dus geld voor advertenties om jouw lezers of bezoekers te bereiken. Naarmate het product een groter bereik krijgt, kun je een hoger bedrag voor de advertentieruimte vragen.

5. Freemium

Het omgekeerde van het Advertentiemodel is het freemium-model.

Dit is een combinatie van free en premium: de klant koopt niet alleen de reclame af, maar krijgt er ook unieke content of diensten voor terug. De basis kost niets, maar voor extra’s moet de klant bijbetalen.

6. Servicemodel

Een behoorlijk lucratief model is het servicemodel. Je verkoopt iets voor een niet al te hoog bedrag en draait je daadwerkelijke omzet met het onderhoud of een servicecontract. Een IT-bedrijf bouwt bijvoorbeeld relatief goedkoop een website, maar draait de daadwerkelijke omzet door op basis van gewerkte uren het CMS-systeem uit te breiden, storingen op te lossen en als helpdesk te fungeren.

7. Lokaasmodel

Een ander interessant model is het zogenaamde lokaas-model, maar daarvoor moet je wel een uniek product ontwikkelen. Het beste voorbeeld hiervan is Nespresso dat relatief goedkope koffiezetapparaten verkoopt, maar voornamelijk geld verdient met de verkoop van de speciale cupjes die uiteraard alleen in hun apparaten passen.

 

Opdracht 4.1: Welk verdienmodel heeft jullie bedrijf? Leg uit op welke wijze jullie geld gaan verdienen met het product/dienst die jullie aanbieden! Vermeldt dit verdienmodel in de laatste download van Document 1 = Opdrachten en licht jullie keuze toe.

 

 

Back to Top