4.1 Verdienmodellen

Er zijn veel verschillende “verdienmodellen“. Hier een paar voorbeelden:

Verdienmodel 1: Handelsmodel

We beginnen met het meest eenvoudige verdienmodel: het handelsmodel waarbij een product of dienst direct aan een eindgebruiker wordt verkocht. Dit model zien we bijvoorbeeld op de markt (maar bijvoorbeeld ook op Marktplaats.nl) waarbij er direct contact is tussen de verkoper en de koper. Degene die het beste kan onderhandelen heeft de meest lucratieve deal.

onderhandelen

Verdienmodel 2: Abonnementsmodel

Een ander bekend model is het abonnementsmodel. Dit model is met name populair bij diensten en producten die op regelmatige basis afgenomen kunnen worden zoals tijdschriften, kranten, telefoonabonnementen e.d. Maar nu wordt het interessant, want er zijn ook ondernemers die dit model op een creatieve manier hebben toegepast. Zo koop je bijvoorbeeld als klant nietsvermoedend een printer en vervolgens zit je vast aan exclusieve cartridges voor die specifieke printer. De printer is vaak niet zo duur, maar de exclusieve cartridge daarentegen wel. Een ander bekend voorbeeld is scheermes. De ‘houder’ kost weinig maar de mesjes zijn heel duur.

scheermes2

Verdienmodel 3: Advertentiemodel

Een ander model waar je in eerste instantie op het verkeerde been wordt gezet is het advertentiemodel. Als klant koop je wel eens een tijdschrift of bezoek je regelmatig bepaalde websites. De ondernemer verdient niet zozeer geld doordat er veel mensen het tijdschrift kopen of dat er veel mensen op de (gratis) website komen, maar verdienen geld doordat andere leveranciers adverteren in hun tijdschrift of op hun website. Deze inkomsten komen niet direct voort uit de kernactiviteiten van het bedrijf maar uit indirecte activiteiten.

Verdienmodel 4: Veilingmodel

Een ander welbekend model is het veilingmodel waarbij geld verdiend wordt op het moment dat er een transactie plaatsvindt. Aanbod en vraag worden bij elkaar gezet en per keer wordt er een product of dienst aangeboden waarop biedingen gedaan kunnen worden. Het veilingmodel is een interessant model omdat de ondernemer de producten en diensten die worden verkocht niet in eigen beheer heeft maar in consignatie. Oftewel de ondernemer loopt relatief weinig risico als het product niet of tegen een te lage prijs verkocht wordt. Hij ontvangt een percentage van de verkoopprijs en heeft dus niets te maken met inkoop of voorraad. Het is echter wel in zijn voordeel om de producten of diensten tegen een zo hoog mogelijke prijs te verkopen waardoor zijn courtage ook weer hoger wordt.

Verdienmodel 5: Afgeleide verkoop

Je kunt je ook afvragen hoe het kan dat sommige ondernemers diensten en producten kunnen aanbieden voor zulke lage prijzen. ‘Voor niets gaat de zon op’ en dat blijkt ook iedere keer weer, want waar het bedrijf zich mee profileert is wat anders dan waar het bedrijf geld mee verdient. Neem bijvoorbeeld de luchtvaartbranche. De prijzen voor vliegtickets werden steeds lager en lager waardoor je jezelf afvraagt of ze er überhaupt nog aan verdienen. Als ondernemer kun je een lagere prijs bieden doordat je bijvoorbeeld in grote hoeveelheden inkoopt of verkoopt. Vliegtuigmaatschappij Ryan Air komt met een nieuw verdienmodel door beloningsafspraken te maken per afgeleverde passagier en daarnaast te profiteren van de horecaopbrengsten op de luchthavens. Ryan Air verdient niet zozeer zijn geld met het verkopen van zoveel mogelijk vliegtickets maar verdient zijn geld door zoveel mogelijk mensen op luchthavens af te leveren en naar horecagelegenheden te sturen. Dat is een andere manier van denken.

ryan air

Verdienmodel 6: Freemium

Een heel bekend online verdienmodel is het Freemium model. Het woord ‘freemium’ is een samenvoeging van free en premium. Dit betekent dat de klant in eerste instantie gratis het product of de dienst in ontvangst krijgt en waarbij de klant vervolgens kan kiezen om te betalen op het moment dat er een verbeterde of uitgebreidere versie beschikbaar is. Spotify, de digitale muziekservice, is hier groot mee geworden. Het voordeel van het freemium model is, doordat je iets gratis aanbiedt, je een grote groep mensen kunt bereiken en daarmee een interessant klantenbestand kunt opbouwen. Dit klantenbestand is vervolgens weer interessant voor adverteerders. De premium-klanten (betalende klanten) hebben de reclame als het ware afgekocht. Hier zie je een omgekeerde versie van het advertentiemodel.

Aanvullend: Er zijn nog veel meer Verdienmodellen. Maar je kunt ook je eigen nieuwe verdienmodel bedenken. Vaak worden verschillende verdienmodellen ook samen gebruikt, zoals het abonnementsmodel in combinatie met het advertentiemodel (enerzijds zijn er inkomsten uit abonnementen en anderzijds zijn er inkomsten uit advertenties). Bepaal voor welk verdienmodel jullie zelf kiezen en waarom!

 

Back to Top