Les 4: Productie / MVO

ppp

Achtergrond: In de afgelopen weken zijn we bezig geweest met het ontwerpen van een print voor het eigen Polo-shirt. Nu wordt het tijd om dit te laten produceren. Maar hoe vind je nu een goede producent? In deze les gaan we meer leren over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Hoe kun je kleding maken met respect voor mens, dier en omgeving?

Introductie: In de kledingindustrie zijn veel misstanden te vinden. Of het nu gaat om het uitputten van grondstoffen, het uitbuiten van mensen of het inzetten van kinderarbeid. Hier zijn veel video’s van te vinden. RE5 Production is de ultieme klassieker over misstanden in de wereldwijde kledingindustrie. De film brengt het leven in beeld van de textielarbeiders die in China onze jeans maken.

Leider van de dag: Tijdens elke les is één van de teamleden de “Leider van de dag“. Vandaag is dit de Directeur Inkoop & Logistiek. Lees in bijgaande link wat er van jou wordt verwacht als jij de leider van de dag bent.

Competentie van de dag: elke lesdag staat er één competentie centraal. Vandaag is dit Samenwerken. Het is vooral aan de leider van de dag om hier aandacht aan te besteden. Kijk naar bijgaande link om meer informatie te vinden over de verschillende competenties verbonden aan dit lesprogramma.

Doelstellingen: 

  1. Studenten weten wat Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) is
  2. Studenten bepalen het MVO doel waar 50% van de winst van het project naar toe gaat

Inhoud: Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) is in de afgelopen decennia een van dé speerpunten geworden voor de Nederlandse kleding en textielsector. Hein Voss is dé specialist op dit gebied. Hij komt deze les langs om zijn kennis te delen.

Op MVO gebied zijn er diverse successen geboekt. Helaas doen misstanden zich nog steeds voor. De textielsector is wereldwijd enorm competitief  en complex. Nederlandse kleding en textielbedrijven zijn zeker welwillend, maar hun rol en invloed binnen de markt is ontoereikend om alle misstanden op te lossen die zich voordoen in de keten.  Doel van deze initiatieven is onder meer het tegengaan van overwerk, kinderarbeid, uitbuiting, discriminatie en het promoten van veilige werkomstandigheden.

De kleding industrie wordt vaak in verband gebracht met kinderarbeid en verschrikkelijke arbeidscondities voor de werknemers. Wij geven om de werknemers en hun arbeidscondities, daarom bieden wij fair-trade producten die zijn gemaakt in gecertificeerde fabrieken in India.

Hein Voss komt niet alleen langs om zijn kennis/ervaring op het gebied van MVO te delen. Hij neemt ook samples mee van alle kledingproducten die jullie gaan verkopen (Re5 kleding).

Punten: Teams kunnen punten scoren. Zie bijgaand overzicht. Deze punten worden aan het eind van de les uitgereikt/toegekend. De docent houdt wekelijks de score bij.

Schermafbeelding 2015-08-28 om 12.19.25 PM

 

Beperkte functionaliteit in verband met Demo-versie.


Back to Top